En hyllning till ”Vilda Hilda”

1

Hilda Zonett och Robert Bergh vid segern mot hingstarna i Svenskt Travkriterium 2000. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Hilda Zonett (e. Spotlite Lobell-Via de Vrie), 1.10,5ak/15.434.377 kr, är ett av de främsta tävlingsston svensk travsport haft. I januari fick hon lämna jordelivet, 25 år gammal. 

Sedan 2007, när tävlingsskorna lagts på hyllan, har hon hyllats med ett eget lopp på gamla hemmabanan Bergsåker och på lördag är det dags för årets upplaga.

Hilda Zonett både föddes och levde sina sina år som fölmärr på Västerbo Stuteri och däremellan tävlade hon under Robert Berghs vingar och han tog henne hela vägen till världseliten.

Hilda Zonett med sitt stoföl efter Mister J.P, Lotta Zonett född 2021. Foto Ylva Welén

Hela 15.434.377 kronor och 49 segrar blev det under en fantastisk karriär med vinster i både Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby. Hon är det senaste stoet i raden att vinna de båda löpningarna, 2000 respektive 2001. 

Hilda Zonett blev också en världsstjärna som äldre och vann Prix de France i Paris. Tre gånger deltog hon i Prix d’Amérique och bäst ifrån sig gjorde hon 2005 med en fjärdeplats.

Hilda var länge Sveriges tredje vinstrikaste sto genom tiderna bakom Ina Scot och Queen L. innan hon i höst fått se sig passerad av treåriga Joviality

Från Sulkysport.se