Prix d’Västerbo Daylights stoserie 2024

I ett samarbete med Sundbyholm och Västerbo Stuteri, som för övrigt firar 60 år som stuteri, så arrangeras en stoserie under hösten, Prix d’Västerbo Daylight.

  • Jag fick en fråga från Michael Demmers i våras om vi på Sundbyholm var intresserade av att instifta ett vandringspris, Prix d’Västerbo Daylight som skall vinnas av samma ägare tre gånger för att bli ständig egendom, säger Michael Wallin, sportchef Sundbyholmstravet.

Västerbo Daylight tävlade många år under Sundbyholmsflagg då tränare Michael Demmers var Sundbyholmstränare. Hon slog bl a världsrekord i monté på Vincennes 2005, noterade världsrekord 2 ggr, samma år vann hon Grand Critérium de Vitesse i Cagnes-Sur-Mer på 10,6 vilket var snabbaste tiden för ett sto det året, samt deltog i Elitloppet.

  • Jag minns Västerbo Daylight väldigt väl, jag var själv på plats då hon vann Grand Critérium de Vitesse och minns det än idag med rysningar, ett helt enormt lopp hon gjorde, berättar Wallin. När hon skulle delta i elitloppet så tog vi fram numrerade t-shirts i såklart orangefärg och det lyste upp Solvalla, minns Micke W.
  • Västerbo Daylight var en fantastisk häst som vann tre raka montélopp innan hon åkte till Cagnes-Sur-Mer och att se hennes vinna där nere gav gåshud, berättar Michael Demmers med enorm glädje. Vi på Västerbo fick en idé om att instifta ett lopp till hennes ära och frågade då Sundbyholm som glädjande direkt var positiva, säger Demmers.

Regler Prix d’Västerbo Daylights stoserie: Körs i sex försök från september-november 2024. Försök 2,4,6 körs med proposition 100.001-280.000 kr. Försök 1,3,5 körs med proposition 250.001-700.000 kr. De 15 hästar som samlar ihop mest poäng i serien är startberättigade i finalen som körs söndag 24/11 med ett förstapris på 100 000 kr. Helrad före halvrad gäller ej i finalen. Hästar som startat i försök 2,4,6 startar i finalen från distansen 2140 meter, hästar som startat i försök 1,3,5 startar i finalen från distansen 2160 meter