Landsbygdsproblem

Diskriminering av landsbygden!

Vi är ett företag verksamma på landsbygden i Sverige. Vi har mellan 5 – 12 anställda beroende på säsongen, bedriver avelsverksamhet och travträning. På stuteriet finns ca 6 avelshingstar uppstallade som man tömmer på sperma, måndag, onsdag och fredag. Nästan hälften av det som hingstarna producerar skickas ut med posten till andra stuterier och seminstationer runt om i Sverige.

 

Den 1a januari 2018 gjorde posten ett dråpslag mot oss och andra stuterier och seminstationer verksamma på landsbygden. Pakten vi skickar har lämnats in före klockan 16 på vårt lokala postkontor i Heby och varit framme hos mottagaren dagen efter, sperma är en färskvara. På andra ställen i Sverige har vissa lämnat in på lätt tillgängliga Postombud!

Vi har under protest ordnat fredagsskicken med tidningstjänst, vilket kostar ca 2000 kr per skick i stället för ca 200: –  med posten. Nu gör Post Nord likadant med resten av dagarna, detta är ett dråpslag för landsbygden och gör att miljöpåverkan blir ännu större när vi måste skicka många bilar för inlämning i Stockholm.

Vi når vissa stuterier och seminstationer med postens tjänst, dock finns det företag i vår bransch verksamma i Norrland, Västergötland och vissa delar av Skåne, dessa nås inte till dagen efter.

Är detta ett beslut som ligger under mottot Hela Sverige Ska Leva.

Vi vore mycket tacksamma om Ni vill skriva om detta problem i Er tidning.

Mer info kan lämnas av

Michael Demmers, Västerbo stuteri, Heby, 070 54 54 462 eller 0224 930 54 kontor

Anita Gottås Löjdahl, verksam i Jämtland på Överby stuteri 070 523 60 84

Carina Castner, sekreterare i HingsthållarFöreningen och driver i Skåne Björkhaga Stuteri

070 380 77 32

 

Nedan finner Ni ett citat av Sven Olof Bucht

”Det ska vara attraktivt att bo och jobba på landsbygden. Jag ser de gröna näringarna, landsbygdsutveckling och regional tillväxt som viktiga delar i att skapa jobb och tillväxt i hela landet.”