Heby

Solskenshistorian: Nyfött föl förlorade sin mamma – fick en ny

13 juni 2023 12:00

Fölet fick en olycklig start på livet när mamman dog kort efter fölningen – men vändpunkten kom snabbt. Tack vare ett stort socialt engagemang slutade det med en solskenshistoria för det lilla fölet.

Text: 

Sandra Tottie

Michael Demmers på Västerbo Stuteri tillsammans med fölet och fostermamman Barbiette.Bild: Sandra Tottie

Förra veckan blev engagemanget stort när Michael Demmers, som driver Västerbo stuteri, gick ut på sociala medier med att han sökte en fostermor till ett föl som förlorat sin mamma. Inlägget på Facebook delades över 1 300 gånger och den sorgliga nyheten spreds snabbt.

– Man märker i den här sporten hur mycket man behöver varandra i det här nätverket, säger Michael.

Michael tror att det stora engagemanget grundar sig i att han själv ofta ställer upp och hjälper folk när det behövs.

– Jag har ett motto som jag haft enda sen jag gick i skolan: ”Behandla dina medmänniskor som du själv vill bli bemött av dem”.

Fölets mamma Västerbo Crystal fölade under lördagsnatten den 3 juni, men fick hål på livmodern och blev tvungen att avlivas. Något som var jobbigt för travtränaren och uppfödaren Michael då stoet låg honom varmt om hjärtat.

– Det var lite känsligt, vi har fött upp henne själva och hon var fjorton år. Jag har varit och tävlat med henne ungefär sextio till sextiofem gånger.

Tack vare de tidningar och lokalradiostationer som valde att dela nyheten och de sociala medier där nyheten spreds kunde fölet få en ny fostermamma redan under tisdagen den 6 juni, bara två dagar efter att mamman dog.

Madeleine Gustafsson från Borlänge som driver Stall Mini Stars hörde av sig till Michael då hon hade ett sto, Barbiette, vars föl hade behövts avlivas på grund av att det föddes med invärtes skador. Barbiette fick flytta ner till Michaels gård i Heby och kunde där förenas med det förälderlösa fölet.

Glädjebilden som Michael delade på sin Facebook när han meddelade att de hade hittat en fostermamma till fölet.Bild: Niclas Johansson

Mötet mellan fölet och fostermamman gick smärtfritt, något som inte alltid har varit en självklarhet.

– Jag har vuxit upp med hästar och vi har hållit på med det här sen jag var liten. Förr var det väldigt bökigt innan hormonerna fanns att ge. Det kunde ta upp till tre veckor innan man fick stoet att acceptera fölungen.

Ett nöjt och glatt föl tillsammans med sin fostermamma.Bild: Sandra Tottie

Vad fölet ska få heta är ännu inte helt bestämt. Två namn kandiderar mot varandra – Västerbo Diamanten efter avlidna mamman Västerbo Crystal eller Västerbo Skurken, inspirerat av en person som skrev fel om fölets första namn.

Nu väntar en tid tillsammans med fostermamman innan de separeras och fölet får flytta in i en grupp med jämnåriga hästar. Därefter är tanken att det blir en framtid inom travet för fölet från Västerbo.