Kriteriestoet Dannero

Läs senare

Hertiginnan trots galopp

På Västerbo stuteri har denna individ vuxit upp!

Tre år i rad hade Jan-Olov Persson vunnit Kriteriestoet. I år slog han ur underläge, men var ändå segerviss.
– Jag sade till Mats efter värmningen att det är klart, sade Persson sedan 44-oddsaren Hertiginnan Stöen vunnit med Mats E Djuse.

När Persson värmde Hertiginnan Stöen (e. Tekno Odin) väcktes drömmarna till liv. Eller rättare sagt – segern var klar!
– Det är fantastiskt, men jag kände efter värmningen att det var klart. När jag värmde Järvsöfuxen inför Kriteriet 1993 kände jag att det var klart. Jag fick samma inlevelse idag att det var klart, jag sa till Mats att ”det är klart”. Och det var ju det, sade Jan-Olov Persson till ATG Live.

Nåja, jobbet skulle göras och dramatiken började redan i starten när Hertiginnan Stöen kastade sig i galopp bakom startbilen.
– Hon var på tårna så tog lång tid innan hon hittade travet. Det var tur att vi hade spår sju så hon hann ställa sig, sade Mats E Djuse.

Som ändå inte delade samma optimism om tränaren på förhand.
– I de två senaste starterna har hon varit seg och tung i kroppen, idag flöt det mycket bättre i travet. Det kändes efter provstarterna att det var en helt annan häst än tidigare. Hon gick ikapp fältet väldigt enkelt och kändes grymt bra hela vägen, sade sade Mats.

Långt framför Hertiginnan Stöen försvarade Anders Wallin-tränade Björgen (e. Bork Odin) och Per Linderoth ledningen från innerspår i en snabb öppning och släppte täten till Öystein Tjomlands storfavorit Hå Lerke (e. Nordsjö Odin) på första långsidan. Samtidigt kom Hertiginnan Stöen ikapp fältet i femte utvändigt.
Efter snabba 1.26,5 första kilometern började Mats ett avancemang i tredjespår redan 800 kvar och där – utan rygg i tredjespår – fick Hertiginnan Stöen trava resten av loppet.

Fakta

Hertiginnan Stöen

Sto 3 år e. Tekno Odin – Vesle Fröken Stöen e. Spikeld
Resultat: 6 st: 3-0–1
Rekord: 1.30,8m* – 1.27,8am*
Intjänat: 586.500 kr
Uppfödare: Kristine Stöen Kivle, Norge
Ägare: Stall Ulmerkott
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren
Körsven: Mats E Djuse, Hagmyren
Skötare: Jenny Pettersson

I slutsvängen var hon framme utvändigt Hå Lerke och dödenstravande Frk. Aase (e. Nordsjö Odin). På upploppet åkte hon ifrån dem. Hotet kom istället från Vidar Tjomsland bakom svenskfödda Stavre Maggan (e. Tekno Odin) som fick fritt från tredje inner 300 kvar och tog upp jakten på Hertiginnan Stöen över upploppet.
– Hon kändes så stark och jag valde att köra även om hon galopperade från start. 700 kvar kände jag att vi skulle bli bland de tre, men 300 kvar såg Öystein inte ut att ha så mycket så då fick man upp hoppet. Hon slappnade av lite sista biten när hon blev ensam och jag blev lite orolig, men hon svarade när hästen utvändigt kom närmare, sade Mats E Djuse.

Segertiden skrevs till 1.27,8.

Stavre Maggan fullföljde fint till andraplatsen, medan stallkamraten Hå Lerke föll tillbaka till tredjeplatsen. Björgen fick inte chansen från vinnarhålet som fastlåst fyra med krafter kvar. 

Norska stoet med svenska föl

Hertiginnan Stöen är svenskregistrerad, men uppfödd av norskan Kristine Stöen Kivle. Hon ägs av Stall Ulmerkott med Björn Axelsson i spetsen.
– Jag har hästar i 45 år, det är är så roligt. Efter 100 meter var mungiporna långt ned, men att han skulle ge sig iväg i tredjespår trodde jag inte, sade ägaren Björn Axelsson.

Seger var Jan-Olov Perssons åttonde som tränare i Kriteriestoet och Mats E Djuses tredje raka som kusk i de treåriga stona största lopp.
Precis som för Mats var det också tredje raka triumfen i Kriteriestoet för pappa Tekno Odin!

Hertiginnan Stöen inledde lovande med två segrar och ett tredjepris på tre starter under våren och försommaren, men hade galopperat i två raka starter inför dagens lopp, där det ju också blev galopp.

Segrarinnans mamma Vesle Fröken Stöen (e. Spikeld), 1.23,7am/1.451.358 kr, var själv ett riktigt toppsto på banan. Största segern kom i norska Stoderbyt 2014, men hon vann även stoavdelningen i Biris Uppfödningslopp och slutade tvåa i norska Oaks. Totalt blev det 32 starter (7-11-3).
Hennes tre första avkommor blev norskregistrerade med Lille Fröken Stöen (e. Bork Odin), 1.25,2ak/368.532 kr, som den bäste. Sedan 2020 är avkommorna svenskregistrerade och fyraåriga Prinsessan Stöen (e. Bork Odin), 1.28,1m/131.500 kr, startar i Derbystoet i Östersund på onsdag.

Vesle Fröken Stöens mamma Voje Vira (e. Järvsöfaks) är utsedd till Elitsto. Hon har även lämnat Teddy Gutten Stöen (e. Horgen Tore), 1.22,0ak/2.055.937 kr, som var trea i norska Derbyt och slog in en halvmiljon i DNT:s Femåpringslopp på nedlagda Drammen 2016.